Εύκολες συνταγές

Συνταγή ταχίνι Piyaz

Σχετικά με τη συνταγή

Το Tahini Piyaz είναι μια νόστιμη και υγιεινή μεσογειακή σαλάτα που συνδυάζει τη γεύση του ταχινιού με ξηρούς καρπούς με φρέσκα λαχανικά. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ελαφρύ και δροσιστικό πιάτο γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Το βασικό συστατικό, το ταχίνι, είναι μια πάστα από αλεσμένο σουσάμι και προσθέτει έναν κρεμώδη πλούτο στη σαλάτα. Είναι μια δημοφιλής επιλογή στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής και είναι γνωστή για την ευελιξία της.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

2 φλιτζάνια
Ρεβύθια

1
Κόκκινο κρεμμύδι

1
Αγγούρι

2
Ντομάτες

1/4 φλιτζάνι
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1/4 φλιτζάνι
Χυμός λεμονιού

1/4 φλιτζάνι
Ταχίνι

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

2 γαρίφαλα
Σκόρδο, ψιλοκομμένο

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτό το δελεαστικό Tahini Piyaz, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μεγάλο μπολ ανάμειξης
  • Στρωτήρα (προαιρετικό)
  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Κουτάλι ανάμειξης ή σπάτουλα

Προετοιμασία

1. Ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια κάτω από τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε.
2. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κόκκινο κρεμμύδι.
3. Κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια.
4. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους, αφαιρώντας τους σπόρους αν θέλουμε.
5. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ρεβίθια, το κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το αγγούρι σε κυβάκια, τις ντομάτες σε κύβους και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
7. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.
8. Ρίχνουμε το dressing ταχίνι πάνω από το μείγμα της σαλάτας στο μεγάλο μπολ.
9. Ανακατέψτε απαλά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με το dressing.
10. Αφήστε τις γεύσεις να ενωθούν τοποθετώντας τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για το Tahini Piyaz είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει το ξέπλυμα και τον τεμαχισμό των λαχανικών, καθώς και την προετοιμασία του ντρέσινγκ. Ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις μαγειρικές σας δεξιότητες και τη διαθεσιμότητα προπαρασκευασμένων υλικών.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan, αυτή η συνταγή είναι ήδη κατάλληλη ως έχει. Όλα τα συστατικά που αναφέρονται είναι φυτικής προέλευσης και δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το ταχίνι που χρησιμοποιείτε είναι φιλικό προς τους vegan, χωρίς πρόσθετα γαλακτοκομικά ή μέλι.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να βελτιώσετε τη γεύση των ρεβιθιών, μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο πριν τα προσθέσετε στη σαλάτα. Απλώς ρίξτε τα σε ελαιόλαδο, πασπαλίστε με μπαχαρικά όπως κύμινο ή πάπρικα και ψήστε τα στους 400°F (200°C) για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
– Για πιο κρεμώδη υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών στο ντρέσινγκ με ταχίνι.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τη σαλάτα προσθέτοντας άλλα λαχανικά, όπως πιπεριές, ραπανάκια ή ελιές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
– Προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι για να ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις.
– Σερβίρετε το Tahini Piyaz παγωμένο για μια δροσερή εμπειρία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
8g

Παχιά
12g

Υδατάνθρακες
28 g

Ίνα
6g

Βιταμίνη C
25% DV

Σίδερο
20% DV

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Το Tahini Piyaz μπορεί να σερβιριστεί ως αυτόνομο πιάτο ή ως συνοδευτική σαλάτα για να συμπληρώσει ένα κύριο πιάτο. Συνδυάζεται καλά με ψητά κρέατα, κεμπάπ ή φαλάφελ. Για να βελτιώσετε την παρουσίαση, σκεφτείτε να γαρνίρετε τη σαλάτα με λίγο πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και μερικά φρέσκα φύλλα μαϊντανού. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε μαζί με πίτα ή φρυγανισμένο ψωμί για μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύματος.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα, αποθηκεύστε το Tahini Piyaz σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί για έως και τρεις ημέρες, αλλά είναι καλύτερο να το απολαμβάνετε μέσα στις πρώτες 24-48 ώρες

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή Tahini Piyaz δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά προσφέρει επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ας εξερευνήσουμε τα διατροφικά οφέλη των βασικών συστατικών του:

  • Ρεβύθια: Αυτά τα όσπρια είναι μια φανταστική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, διαιτητικών ινών και βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το κάλιο. Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, βοηθούν την πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  • Κόκκινο κρεμμύδι: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα κόκκινα κρεμμύδια παρέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν επίσης κερκετίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

  • Αγγούρι: Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια είναι ενυδατικά και αναζωογονητικά. Παρέχουν βιταμίνες Κ και C, καθώς και αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία και την ενυδάτωση του δέρματος.

  • Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για τις πιθανές του ιδιότητες κατά του καρκίνου. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ, υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Μαϊντανός: Αυτό το βότανο είναι γεμάτο με βιταμίνες A, C και K, καθώς και αντιοξειδωτικά. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και την αποτοξίνωση.

  • Χυμός λεμονιού: Τα λεμόνια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Προσθέτουν επίσης μια πικάντικη γεύση στη σαλάτα.

  • Ταχίνι: Φτιαγμένο από σουσάμι, το ταχίνι παρέχει υγιή λίπη, πρωτεΐνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο. Συμβάλλει στην υγεία των οστών, υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και προσθέτει κρεμώδη υφή στο πιάτο.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε η συνταγή του Ταχίνι Piyaz, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε και αυτές τις παρόμοιες συνταγές:

  1. Ελληνική σαλάτα με ντρέσινγκ από ταχίνι: Αυτή η παραλλαγή συνδυάζει τραγανό μαρούλι, ντομάτες, αγγούρια, ελιές και τυρί φέτα, περιχυμένες με ένα πικάντικο dressing με βάση το ταχίνι.

  2. Baba Ganoush: Ένα ντιπ της Μέσης Ανατολής από ψητή μελιτζάνα, ταχίνι, σκόρδο, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για άλειμμα σε πίτα ή ως γευστικό ντιπ για λαχανικά.

  3. Σαλάτα φαλάφελ: Τραγανές μπάλες φαλάφελ σερβίρονται πάνω από ένα κρεβάτι με φρέσκα χόρτα, ντομάτες, αγγούρια και από πάνω σάλτσα ταχίνι. Είναι μια χορταστική και γεμάτη πρωτεΐνη επιλογή σαλάτας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή Tahini Piyaz αντλεί έμπνευση από τις ζωηρές γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στη μεσογειακή και τη Μέση Ανατολή κουζίνα. Διάσημοι σεφ όπως οι Ottolenghi, Sami Tamimi και Yotam Ottolenghi έχουν διαδώσει αυτές τις γεύσεις και έχουν τονίσει την ευελιξία του ταχινιού στα πιάτα τους.

Οι καινοτόμες προσεγγίσεις τους στο συνδυασμό φρέσκων λαχανικών, οσπρίων και ταχινιού έχουν επηρεάσει πολλούς οικιακούς μάγειρες και λάτρεις του φαγητού σε όλο τον κόσμο. Αυτή η συνταγή είναι ένα νεύμα για τη μαγειρική τους εμπειρία και τη χαρά που προσφέρουν στις κουζίνες παγκοσμίως.

Τώρα, είναι η σειρά σας να διοχετεύσετε τον εσωτερικό σας σεφ και να ετοιμάσετε αυτήν την απολαυστική σαλάτα με Ταχίνι Piyaz. Απολαύστε τις αναζωογονητικές του γεύσεις, τα θρεπτικά συστατικά του και την ικανοποίηση να δημιουργήσετε ένα πιάτο που εξισορροπεί τη γεύση και την υγεία. Καλό μαγείρεμα! 🥗👩‍🍳

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button